top of page

Egy sportág, és annak rohamos fejlődése – egy kis agility történelem

Több mint negyven éve tartották az első agility bemutatót az Egyesült Királyságban. Azóta a sportág elképesztő fejlődésen ment keresztül. A kutyák és felvezetőik egyre nagyobb sebességgel dolgoznak együtt, miközben egy-egy futam helyezéseiről tized- és századmásodpercek, döntenek. Most pedig jöjjön egy kis agility történelem.


Az agility sport egyik legnívósabb versenyén, az European Openen, 2022-ben, a maxi kutyák döntőjében Zeljko Gora az utolsók egyikeként állt rajthoz kutyájával, Smoke-kal. A horvát versenyző elképesztő tempóban futva, az addigi legjobb idővel, 37,05-tel ért célba. Kezét magasba emelte és ünnepelt. Ünnepelte azt, hogy idejével első helyre lépett elő. Egészen addig tartott Zeljko Gora öröme, amíg alaposabban meg nem nézte a kijelzőt, és észre nem vette, hogy bizony volt egy ötpontos hibája. Kutyája ugyanis az utolsó előtti akadályon, körme hegyével leverte a viadukt fedőelemét – ezzel Gora az első helyett a tizenkilencedik helyen végzett. Egy kutyakörömhegynyin múlt a győzelme.


A sportág az elmúlt negyven éves fejlődése, evolúciója alatt odáig jutott, hogy a kutyák és felvezetőik nagy sebességgel, pontosan és gyorsan dolgoznak, miközben egy-egy futam helyezéseiről tized- és századmásodpercek, kutyakörömhegyek döntenek.


Csak „show-nak” indult...


Ugorjunk vissza negyven évet: amikor az agility, 1978-ban, az Egyesült Királyságban, a Crufts Dog Show keretében debütált, a célja még csak a közönségszórakoztatás volt. Gyakorlatilag „show-elemként” szolgált az engedelmességi verseny és a kutyakiállítás között. Az egyik szervező John Varley ugyanis szeretett volna valami érdekeset, különlegeset adni a közönségnek. Lovastiszt barátja, Peter Meanwell pedig a díjugratásokon megszokott pályák alapján elkészítette annak kutyákra szabott verzióját. Így az 1980-as évek végén, Birminghamben a nézők azt láthatták, amint a kutyákat pórázon vezetik gazdáik egy akadályokkal teli pályán, és az nyer, aki a legrövidebb idő alatt, hibátlanul teljesíti a pályát.


Az első reakciók nyilvánvalóvá tették, egy igazi közönségsport indult útjára. Számos olyan tényező már akkor meg volt benne, ami vonzóvá tette az agilityt a nézők számára is. Mivel a kutyák többnyire egy perc alatt teljesítették a pályát, így a nézőknek nem kellett hosszú ideig egyetlen kutyára koncentrálniuk. Ráadásul az állatok az óra ellen versenyeztek, megjelent tehát az izgalmi faktor. És az is hamar egyértelművé vált, milyen kritériumok szerint minősül egy futam hibátlannak, és mi számít hibának.


Az 1978-as bemutató sikere biztosította, hogy az 1979-es Crufts kutyakiállításon ismét legyen agility. A sportág pedig innentől kezdve csak előre ment, nem hátra: 1979 végére az agility az Olympia, a nemzetközileg elismert angol lovas kiállítás egyik kiemelt eseménye lett. És 1980-ban a Kennel Club lett az első olyan szervezet, amely az agilityt hivatalos sportágként ismerte el, sőt, még egy kezdetleges szabályrendszert is kidolgozott.


Az agility Magyarországon


A sportág hazai megjelenésére az 1990-es évek közepéig, végéig kellett várni. Az agilityt Magyarországon eleinte csak engedelmességi és őrző-védő kutyákkal űzték. Mára azonban már jóval színesebb a „kutyapaletta”. Egyre többen keresik fel a kutyaiskolákat, azért, hogy kedvencükkel minőségi időt töltsenek együtt. Ezáltal évről-évre több ember kerül be a sportág végkeringésébe.


Napjainkra odáig jutott a sportág Magyarországon, hogy a 2022. október 8-án és 9-én megrendezett FCI Agility Országos Bajnokságon majd kétszáz páros indult. És, ami ennél is örömtelibb, a 2022-ben, Ausztriában megrendezett FCI Agility Világbajnokságon történelmi sikert ért el a magyar agility válogatott: a mini csapat összetett világbajnoki címet, míg a midi csapat összetett világbajnoki második helyet szerzett.


Ahonnan indult a sport: Agility bemutató az 1978-as Crufts-on
Ahol pedig most tartunk: Kevin Odile világbajnoki címet érő futama a 2022. évi agility világbajnoksáról

Havasi Zsolt


140 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page